Rizq Syahmi - Labor of Love

By: marsila sulaiman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 2-Jun-2005 00:00 Email | Share | Bookmark
Dugaan Tuhan untuk mommy and daddy...

 
Tuhan turun kan ujian dan dugaan dlm mcm2 bentuk... kami pun tak sangka yang ini ujian tuhan untuk kami. kami tak sangka baby yang kami tunggu sgt kelahirannya di ambil Tuhan, dipinjam kan hanya sementara untuk kami menyayanginya...

walaupun dari awal memang dah ada complication, kami berdua very postive thinking... masa baby still dlm kandungan kami dapat tau yang baby ada examphalos (usus outside the body), doctor suggested us to remove the baby but we refused so went for amniosystensis (test to know whether the baby has the chromosome abnormality or not)... Alhamdullilah, Allah answer our pray, baby tak ada masalah chromosome maknanya tak ada masalah genetik... We dont' know why but dr said 'It is just happen, and can happen to anybody'... Kami berdoa setiap hari supaya baby kami sihat dan lahir dengan cukup sifat, discuss dgn pediatric surgeon untuk buat operation for the baby immediate baby lahir... but the operation can only be done if the baby is big and strong enough... as a parents to be, kami berdua tak putus asa, setiap hari berdoa dan buat pelbagai preparation especially mental preparation untuk terima keadaan baby... we read a lot, kebanyakan baby yang lahir dgn masalah macam ni, lepas operation Insyallah baby akan sihat and active macam kanak2 lain... masa tu kami fikir Tuhan pasti nak uji kami samada kami sanggup terima anak ni atau tidak... kami bukan aje sanggup malah tak rasa ia membebankan langsung, tiap2 hari tunggu baby lahir...

tapi tuhan tu maha kaya, dia berhak untuk buat apa sahaja dan Dia tahu apa yang terbaik untuk umatnya, bila kandungan 7 bulan (24/3/05), my amnion water bocor and I kena infection at my white blood sel, masa tu kami risau sgt, risau baby tak boleh bertahan becoz dr dah bagitau yang baby mesti lahir cukup bulan supaya he is big and strong utk dijalankan operation ke atasnya... Dr tanya pd hubby apa keputusannya...saya yakin keputusannya amat susah nak buat tapi he decided untuk dr selamatkan saya dulu... means we cannot wait till 36 weeks to deliver him and dr needs to induce me... 29/3/05, approximately at 6.30 am Baby meninggal semasa masih dlm kandungan and at 7.40 am saya lahirkan baby yang dah tak bernyawa ke dunia secara normal...

hanya tuhan sahaja yang tau bagaimana perasaan saya, baby ni tak ada gantinya, andai kata kami dikurniakan zuriat lain selepas ini ia tetap tak sama macam yang dah pergi. kami namakan dia Muhammad Rizq Ifwat (Rizq=Rezeki dan Ifwat=The best).

Bukan mudah untuk cakap ttg baby atau untuk tengok baby lain tanpa air mata bergenang tapi as what one of my friend told me (she experienced the same), only time will heal the pain. Bukan mudah untuk kami terima keadaan ini. Ia merupakan ujian terbesar setakat ini untuk kami berdua... kami cuma pohon dari Tuhan untuk tetapkan iman kami supaya kami boleh atasi ujian dari Nya dengan tabah...

For everybody who visited me at home or hospital, thank you very much... untuk semua keluarga, kawan2 dan semua yang mendoakan, berbanyak2 terima kasih...hanya Allah SWT sahaja yang mampu membalasnya.. Buat kawan2 suami (MCKK Old Boy) yang bersama2 membuat tahlil untuk Arwah, kami benar2 terharu di atas keprihatinan dan persahabatan kalian...Untuk suami tercinta, thank you very much for all your support and love...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net