Rizq Syahmi - Labor of Love

By: marsila sulaiman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 18-Jul-2007 04:33 Email | Share | | Bookmark
maid...

 
 
 
View all 6 photos...
How to start it..ekkk ..actually semenjak dua menjak ni hidup ila memang kelam kabut sket…bukan pasal apa… pasal something yg menyusah kan aje…grrr pasal maid le… ramai kengkawan dah tau kan yg maid lama kami (murni) kena balik indon sbb dia pregnant, jgn salah anggap ek..dia pregnant sbb dia balik cuti ari tu so dia jumpa ex husband dia masa tu n terpregnant le…so terpaksa le dengan berat hati htr dia balik…saying sgt kat dia sebenarnya sbb dia jaga syahmi dgn baik, dia uruskan rumah kami dgn baik…serba serbi okay walaupun tak perfect… and now, i really miss her..i believe syahmi must be missing her so much... insyallah ada rezeki murni akan balik ke sini semula...janji murni, kalau ada org yang dia percaya sanggup jaga anaknya, dia akan balik ke sini semula sbb dia perlua cari rezeki utk keluarga dia... insyallah..aminnn

So sbb dia nak balik kami pun amik le maid baru…kami amik awal supaya murni ada masa nak train kan maid baru ni…nama dia Ningsih, kami panggil dia NING aka pompuan giler… memula dtg, kitaorg satu family memang puji dia, sbb dia rajin (kononyya aka buat buat rajin) n dia pandai masak… tapi lama kelamaan tembelang nya pun pecah…

Sebelum murni balik murni dtg kat ila bgtau ila yg suruh berhati2 dgn ning, dia kata yg masa aku takde rumah satu hari tu dia mandi kan syahmi lama giler, so murni risau le so dia ngendap dlm bilik air dia Nampak Ning masukkan syahmi dlm baldi besar bg syahmi main ai sendiri, pastu dia plak duduk berehat atas jamban…giler ke apa pompuan ni, buat nya anak aku tergelincir cemana… pastu murni gak le yg bgtau aku, ning bagi syahmi makan tepung ubi campur air, buat macam gamy g masa kecik2 kita buat mangkuk and pinggan kertas tu, bg syahmi mkn padahal murni dah masak bubur nasi… murni bgtau aku setiap kali dia tegur and ajar ning buat something mesti ning akan marah2 and tenung dia dlm2 sampai murni rasa takut nak bersuara…

Dia memang takde rasa hormat pada kami, ada satu hari dia jerit jerit kat murni depan aku n hubby sampai hubby jerit ‘eiii kamu tak hormat saya ke?”..dia tetap tak peduli jerit2 n maki murni… kami majikan dia pun dia tak peduli… dia boleh ckp dgn aku majikan dia yg dulu tu senang aje, pagi2 dia sediakan tudung n baju utk majikan dia pakai tak payah cerewet2 macam aku nak pilih2 tudung nak suh dia gosok… aku suh dia masak bubur nasi utk syahmi letak daging ayam, dia punya le degil masak pakai tulang ayam sbb dia kata sumsum tu lagi bagus…aku ckp aku tak suka macam tu…dia tetap tak peduli…dia buat apa dia suka je kat umah tu…bile kita bgtau dia suh buat ikut kita punya cara, dia kata dia dah ada experience 4 thn…ya Allah, degilnya tuhan je yg tau…dah le degil, suka menjampi tu yg tak sanggup…lepas tu layan syahmi teruk… syahmi pun setiap kali ning dukung aje, nangis jerit2 cam ketakutan…

Ila plak setiap kali bercakap dgn dia mesti cam mulut dia terkumat kamit pastu macam menyembur, satu ari ila Tanya le nape dia buat cam , dia ckp sebab ada makanan terselit pastu rasa pelik plak sbb takkan tetiap ari makanan tersely and takkan tetiap kali bercakap dgn kita baru dia sedar makanan terselit kat gigi…lelama tu ila perasan, kalau dia tak bercakap dgn kita mulut dia takde la kumat kamit cam tu…pastu lagi 1 habit dia, dia suka tenung kita dlm2 sampai kita rasa seram bercakap dgn dia…

Then selepas dekat 3 minggu dia kat umah kami, ila bgtau agen yg ila tak puas hati dgn pompuan ni..agen dtg rumah kengkonon nak kaunseling dia ni, tapi agen pun terkejut sbb agen pun first time jumpa maid sedegil dia ni…kena bamboo giler babi dgn agen sampai keluar perkataan bangsat semua pun dia langsung tak nangis…mata dia tenung aje dekat sesapa yg bercakap dgn dia…ya Allah tuhan aje yg tau cemana masa tu…

Tapi sekarang ila dah tak tahan dah, besok agen akan amik dia terus…kami harap ada replacement secepat mungkin tapi kalau tak dpt cepat sgt pun, ila lebih rela takde maid dari ada maid yg giler cam ni… maid yang tak sedar di untung…

Aaaahhh lega rasa dapat luahkan cam ni….



Gambar ni masa Iyaad's birthday last weekend..sian anak mummy ni, terpaksa duduk dgn mak tok dulu sementara...takpe la sayang, harap2 dapat bibik baru yg dapat jaga syahmi dgn baik supaya tak berjauhan dgn mummy daddy ye...muah muah


Saturday, 14-Jul-2007 23:55 Email | Share | | Bookmark
Meaning of Rizq Syahmi

 
I've been tagged by Munirah, Nury and Mai....

how to start ye...actually ila and hubby suka nama yang pendek pendek je supaya senang sebut dan tak payah nak dipendekkan lagi so masa preggy kami dah list kan few names seperti Irfan, Faiq, and rasanya ada few names lagi tapi dha terlupa la...hahahha... nama depan memang nak letak 'Rizq' sbb aruah abg syahmi (our first baby) pun nama nya Rizq juga..Yang aruah nama penuh nya ialah MUhammad Rizq Ifwad (Ifwat ertinya The Best)... Rizq pulak ialah rezeki...

back to syahmi punya nama, memula nak letak Rizq Irfan, tapi kami tak jadi letak nama tu sbb ramai sgt dah org nama Irfan...Faiq plak, yang ni memang kami sangat sukerr tapi kalau digandingkan dengan nama depan nanti bunyi cam 'Rizq Faiq' ...cuba u oll sebut , susah kan macam nak tergeliat lidah sbb byk sangat Q...

pastu browse buku nama Islam tu, pastu ada nama Syahmi ertinya Yang Baik, Bijaksana dan Berani... nama tu pun tak le bunyi pelik sangat, pastu tak ramai org pakai, kalau ganding kan dengan Rizq pun ok gak....so ila nama kan lah baby kami tu Rizq Syahmi... Makna Rizq Syahmi ialah "Seorang yang murah rezeki, baik, bijaksana dan Berani"...amin semoga syahmi emmbesar jadi anak yg soleh dan berilmu dan beramal dan menghormati org tua dan berjaya dan tidak melupakan agama...dan etc etc etc



So now am tagging
1. Mas (mama maya Aleesya)
2. Rose (mama Armand Ezra)
3. Anne (mama Adriana Aleeya)
4. Sity (Ummi Indah)
5. Fizzie (Mommy Qaisara)



Tuesday, 10-Jul-2007 06:36 Email | Share | | Bookmark
mix entry

 
 
 
View all 18 photos...
wah dah bersawang le fp mummy syahmi ni...hehehhe sowi ye...mummy ni amat le busy dan jugak buat buat busy..tu yg lama tak mengupdate gambor...kat sini mummy nak update gambar2 syahmi n syasya...sebenarnya diorg ni berdating ditemani ahli keluarga tapi yg lain tak masuk gambar... actually ni dah lapuk sebenarnya, dah 2 minggu lepas dah ni...anyway enjoice the gambars!!!



syahmi n syasya had a great time together main main n sepah sepah....



last weekend kami pi wedding kat muadzan shah..ni ler gambar mummy n syahmi masa tu...



lepas habis wedding kami balik umah tok pa syahmi kat labis johor...seronok le syahmi, sbb kat sini semua org manja kan dia...dlm gambar ni syahmi tengah main chocolate yg tok ma letak dlm mangkuk kristal...semua org nengok aje, ank makcik2 syahmi pun tumpang join syahmi...ishh sungguh tak senonoh leee



taraaa...gambar daddy n syahmi, sian daddy dah lama tak letak gambar dia...hehehhe


SEKIAN UNTUK HARI INI, LAIN KALI SAYA UPDATE LAGI!!!


Sunday, 1-Jul-2007 08:09 Email | Share | | Bookmark
Special Murukku...

 
 
 
View all 6 photos...
Anybody interested to buy murukku...Actually I am helping my friend Melthenne to promote her homemade murukku... She will set up her own FP later on, but as for now anybody wants to order, u guys may contact me ye...please support my friend ye







Sunday, 17-Jun-2007 12:13 Email | Share | | Bookmark
Happy Father's Day

 
Happy Father's Day to dearest Hubby...u are such a great daddy to syahmi...such a great husband for me, a loving son to your parents and parents inlaw, a responsible brother to your siblings, a kind and warm buddy to your friends, u are such a great man... and I really really lucky having u as my husband...

I dont know how to tell you that I really really love u and u mean so much to me... Happy Father's Day to a great daddy...




To my beloved ' abah', thanks so much for being a great father of mine...thanks also to my FIL for raised my hubby until he become a great father too... I love both of u...


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net